Zavod za zdravstvene dejavnosti in svetovanje eVITA

Posebna obvestila

Domov / Posebna obvestila / Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam

Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam

Objavljeno: 11.11.2022

Namen cepljenja proti pnevmokoknim okužbam je zaščititi osebe s kroničnimi boleznimi in stanji, ki zvečujejo tveganje za invazivni potek pnevmokokne okužbe.

Na podlagi Združenja zdravnikov družinske medicine je od letos, v skladu s Programom cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2022, cepljenje proti pnevmokoknim okužbam s polisaharidnim cepivom (PNEUMOVAX 23; PPV23) za osebe, stare 65 let in več, ter za kronične bolnike financirano iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ).

CEPLJENJE
Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam s pnevmokoknim polisaharidnim cepivom (PPV) je priporočljivo za vse osebe stare 65 let in več in za osebe stare 2 leti in več, ki imajo:
– kronične bolezni, še posebej za osebe, ki imajo kronične bolezni obtočil, dihal, sečil, jeter, metabolne bolezni (sladkorna bolezen…), nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni, maligna obolenja, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov ter bolezni in stanja, ki slabijo imunski odziv;
– anatomsko ali funkcionalno asplenijo: npr. zaradi anemije srpastih celic, splenektomije (če je mogoče, cepimo 2 tedna pred elektivno splenektomijo, sicer pa ≥ 2 tedna po op.);
– polžev vsadek (če je mogoče, cepimo 2 tedna pred operacijo);
– sum na likvorfistulo.

REVAKCINACIJA
Revakcinacija oseb z neokrnjeno imunostjo ni priporočljiva, ker ni dokazov, da bi z revakcinacijo izboljšali zaščito proti pnevmokoknim okužbam. Revakcinacija (enkrat) po petih letih ali več je priporočljiva za osebe z boleznimi, ki slabijo imunski odziv (HIV okužba, anatomska ali funkcionalna asplenija, nefrotski sindrom, kronična ledvična odpoved, Hodgkinova bolezen, limfom, multipli mielom, generaliziran malignom, levkemija) ali stanji, ki so povezana z zmanjšano imunostjo (prejemniki kemoterapije, kortikosteroidov ali bioloških zdravil, presaditev krvotvornih matičnih celic ali notranjih organov). Revakcinacija (enkrat) je izjemoma priporočljiva tudi za osebe ≥ 65 let, če je od cepljenja minilo najmanj 5 let in je bila starost osebe ob zadnjem odmerku <65.

Copyright © 2020 - 2024 Zavod za zdravstvene dejavnosti in svetovanje eVITA, Vse pravice pridržane!